TSD en VNG Naleving lanceren interactieve tool voor toezicht sociaal domein

Gemeenten hebben de wettelijke taak om toezicht te houden op de verschillende onderdelen van het sociaal domein, zoals zorg en ondersteuning, werk & inkomen en kinderopvang. Maar hoe kun je dit het beste vormgeven? Hoe doen andere gemeenten dat? Welke in- en externe samenwerkingspartners spelen een rol? En hoe verhouden de verschillende toezichtstaken zich tot elkaar?

Afbeelding interactief instrument voor toezicht sociaal domein

Om dit voor gemeenten inzichtelijk te maken ontwikkelen Toezicht Sociaal Domein (TSD) en de Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG Naleving) in samenwerking met een aantal gemeenten de visual Toezichtstaken Sociaal Domein. Een handig, interactief overzicht dat gemeenten helpt bij het vormgeven en uitvoeren van hun toezichts- en handhavingstaken. In deze eerste versie is dit overzicht voor de Wmo 2015 uitgewerkt. In de komende maanden komt dit op deze wijze ook beschikbaar voor de Jeugdwet, de Participatiewet, de Wet Kinderopvang, de leerplicht en de nieuwe Wet inburgering.

Praktijkvoorbeelden

Het overzicht geeft inzicht in de plaats van de verschillende toezichtstaken binnen de gemeente en in de relatie met andere disciplines en ketenpartners. Kijken we naar het uitgewerkte overzicht van de Wmo 2015, dan is daarnaast alle relevante informatie met een enkele muisklik voorhanden. Denk daarbij aan praktijkvoorbeelden, handreikingen en relevante wetsartikelen. Met het complete aanbod van informatie ondersteunt de visual bestuur, beleid en uitvoering binnen gemeenten.

Bekijk de visual.