Statushouders, uitvoering integratie

Statushouders, uitvoering integratie

Toezicht Sociaal Domein onderzocht de integrale aanpak van de integratie van statushouders. Dit heeft tal van interessante praktijkvoorbeelden opgeleverd.

Op deze pagina laten we deze praktijkvoorbeelden zien, ingedeeld naar de volgende thema’s:

I = In beeld krijgen en houden
N = Nauwe samenwerking
T = Taal en onderwijs
E = Eigen aanvulling
G = Goede start
R = Regie
A = Ambassadeurs inzetten
A = Adequate ondersteuning
L = Laagdrempelig

Praktijkvoorbeelden INTEGRAAL

Achtergrondinformatie

Het is belangrijk dat statushouders zo snel mogelijk na het toekennen van de verblijfsvergunning beginnen met integratie. Op die manier staan ze snel op eigen benen en kunnen ze een bijdrage leveren aan de Nederlands samenleving. Daarbij is een integrale aanpak nodig. Hierbij wordt tegelijk gewerkt aan onder meer huisvesting, taalverwerving, opleiding en werk.

Onderzoek TSD

In ons onderzoek bekeken wij welke factoren bijdragen aan een integrale aanpak. Ook keken we naar eventuele belemmerende factoren. Onder een integrale aanpak verstaan we dat er – voor zover nodig – aandacht is voor huisvesting, inburgering, werk en inkomen, het opbouwen van een sociaal netwerk, onderwijs en zorg.

We deden onderzoek in 4 gemeenten die al enige tijd zo’n integrale aanpak gebruiken. Per gemeente gingen we na hoe de integratie van een aantal statushouders in de praktijk verloopt. We richtten ons op volwassen alleenstaande statushouders en op gezinsherenigers. We spraken met statushouders zelf en met medewerkers van de organisaties waarmee ze na het verwerven van hun verblijfsvergunning te maken kregen.

De resultaten zijn in 2019 gepubliceerd. De informatie op deze pagina is in 2022 voor het laatst geüpdatet.