Suïcidepreventie
Elke zelfdoding gaat gepaard met veel leed en gevoelens van onmacht. In 2023 maakten in Nederland 1862 personen een einde aan hun leven. Zo’n 40.000 keer per jaar doen mensen een suïcidepoging. Deze cijfers laten het belang zien van een goede aanpak voor suïcidepreventie.
Aandachtspunten en focus
Voor succesvolle suïcidepreventie is het nodig dat verschillende betrokkenen samenwerken aan een lokaal vangnet. Van de mensen die suïcide plegen is 60 procent niet bekend in de tweedelijnszorg, zoals de geestelijke gezondheidszorg. Deze mensen kunnen wel in beeld zijn op andere plekken. Denk aan GGD’en, wijk- of buurtteams, huisartsen, scholen, politie en (sport)verenigingen.
Samenwerking inspecties
De samenwerkende inspecties binnen Toezicht Sociaal Domein (TSD) hebben de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025 ondertekend. Als toezichthouders hebben we hiermee de intentie uitgesproken samen te werken aan het voorkomen van zelfdodingen in Nederland.
Dit doen de inspecties in de vorm van een actieprogramma. Gezamenlijk hebben we het onderwerp verkend. Dat heeft geleid tot aandacht binnen de vier rijksinspecties voor het onderwerp.
Regionale netwerken
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft in 2024 een onderzoek uitgevoerd naar netwerken van suïcidepreventie. Zij keek of de juiste voorwaarden aanwezig zijn voor effectieve samenwerking. TSD heeft deelgenomen aan dit onderzoek.
De inspecteurs spraken met coördinatoren, partners, ervaringsdeskundigen en bestuurders. Dit gaf een beeld van de sterktes en uitdagingen van deze netwerken.
De resultaten hiervan zijn te vinden op de website van de IGJ.
