Samen de oorzaken van schulden aanpakken

Samen de oorzaken van schulden aanpakken

Veel mensen met problematische schulden hebben ook moeilijkheden op andere gebieden. Denk aan psychische problemen, een verslaving, werkloosheid of (opvoed)problemen in het gezin. Zij hebben vaak hulp en ondersteuning nodig op meerdere leefgebieden. Dat hulpverleners met een gezamenlijke blik naar deze problemen kijken is nog niet vanzelfsprekend.

Om hier verandering in te brengen heeft Toezicht Sociaal Domein een actieonderzoek uitgevoerd. Hierin hebben we samengewerkt met onder andere gemeenten, wijkteams, schuldhulpverleners, schuldeisers, ministeries en ervaringsdeskundigen. Doel van het onderzoek was om verbeteringen te realiseren voor de mensen om wie het gaat.

Het actieonderzoek bestond uit drie deelonderzoeken. Deze gingen over de samenwerking tussen huisartsen en schuldhulpverlening, toegang tot samenhangende hulp en verbinding tussen gemeente en inwoners. 

1. Samenwerking tussen huisartsen en schuldhulpverlening

Huisartsen zien op hun spreekuur regelmatig mensen met lichamelijke of psychische klachten die (deels) veroorzaakt worden door geldzorgen. Als huisartsen hier alert op zijn, het gesprek aangaan en – waar nodig – doorverwijzen naar schuldhulpverlening kunnen onderliggende financiële problemen sneller worden opgelost.  

In dit deelonderzoek hebben we bekeken wat hiervoor nodig is. De resultaten zijn te vinden op de pagina Samenwerking tussen huisartsen en schuldhulpverlening.

2. Toegang tot samenhangende hulp

Mensen met schulden en multiproblematiek kunnen beter worden ondersteund. In dit deelonderzoek hebben we ons gericht op de toegang tot hulp voor deze mensen. Ook ging het erom de regie op samenhangende hulp te verbeteren.

Dit deelonderzoek hebben we uitgevoerd in de gemeente Rotterdam. In een brief aan de gemeente Rotterdam zijn onze bevindingen te lezen.

3. Verbinden gemeente en inwoners

Bij gemeenten zijn cijfers bekend van gezinnen die in armoede leven. In de praktijk blijkt het voor gemeenten soms lastig om met deze mensen in contact te komen, bijvoorbeeld omdat ze de overheid wantrouwen of de taal niet goed spreken. 

In dit deelonderzoek hebben we samengewerkt met de gemeente Utrecht. Doel van dit onderzoek is om te laten zien dat gemeenten deze mensen wél kunnen bereiken, door zelf de wijk in te gaan. In onze toolkit Meedoen met inwoners staan hiervoor praktische tips. 

Het actieonderzoek Samen de oorzaken van schulden aanpakken is in 2024 afgerond.

Contact

Ben jij in jouw gemeente of regio bezig met één van deze onderwerpen en wil je deel uitmaken van ons lerend netwerk? Neem contact op met Toezicht Sociaal Domein via info@toezichtsociaaldomein.nl.