Passende hulp voor jongeren op weg naar zelfstandigheid
Jongeren die achttien jaar worden moeten vanaf dat moment veel zelf regelen. Een deel van de jongeren heeft op verschillende levensgebieden ondersteuning nodig. Denk aan studie of werk, financiële zaken, woonruimte en gezondheid. Ze krijgen te maken met een overgang van de Jeugdwet naar andere wettelijke kaders.
Deze overgang verloopt lang niet altijd vlekkeloos. Gevolg is dat jongvolwassenen (tijdelijk) geen hulp meer krijgen of niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Bovendien is het niet vanzelfsprekend dat alle hulpverleners die bij een jongere rol spelen, onderling samenwerken. Hierdoor sluit de hulp niet altijd goed aan bij wat er nodig is.
Toezicht Sociaal Domein is op zoek gegaan naar manieren om deze ingewikkelde situatie te verbeteren. Dit hebben we gedaan door middel van actieonderzoek. Hiervoor hebben we samengewerkt met gemeenten, wijkteams, hulpverleners en jongeren zelf. In interactieve sessies hebben jongeren aangegeven waar ze concreet tegenaan liepen. Doel van het onderzoek was verbeteringen realiseren voor de jongeren om wie het gaat.
Het totale onderzoek bestond uit 3 delen: een actieonderzoek in Lelystad, een actieonderzoek in Enschede en het opzetten van een lerend netwerk.
1. Actieonderzoek Lelystad
In Lelystad hebben we samengewerkt met jongeren en professionals van jongerenbroedplaats SPOT. We hebben onder andere gekeken naar hoe ervaringsdeskundigen andere jongeren kunnen begeleiden in hun zoektocht naar passende hulp en ondersteuning.
2. Actieonderzoek Enschede
In Enschede hebben we samengewerkt met jongeren en jongerencoaches van de gemeente. We hebben ons gericht op de thema’s waar jongeren de meeste problemen ervaren, namelijk:
- Wonen
- GGZ (lange wachttijden)
- Overgang 18-/18+
Zie ook het artikel over dit actieonderzoek en andere initiatieven op de website van Movisie.
3. Lerend netwerk
Hulpverleners en gemeenten hebben we met elkaar in contact gebracht. Zij konden van elkaar leren en wij deelden onze bevindingen met hen.
Het actieonderzoek Passende hulp voor jongeren op weg naar zelfstandigheid is in 2024 afgerond.