Cliëntondersteuning op alle leefgebieden

Cliëntondersteuning op alle leefgebieden

In 2025 voert Toezicht Sociaal Domein een toezichtonderzoek uit naar onafhankelijke cliëntondersteuning. We bekijken in hoeverre cliëntondersteuning gericht is op alle leefgebieden van inwoners.

Stapeling van problemen

Veel mensen in Nederland hebben te maken met een stapeling van problemen. Zij hebben bijvoorbeeld een fysieke beperking en zorgen daarnaast voor hun kind met gedragsproblemen. Of zij hebben een chronische ziekte en ervaren steeds meer stress als gevolg van geldzorgen.

In hun zoektocht naar hulp kunnen inwoners te maken krijgen met veel verschillende regelingen. Het lukt niet altijd om de weg daarin te vinden. Soms lopen mensen vast. Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan dan helpen.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Alle inwoners in Nederland die hulp of zorg nodig hebben, hebben recht op gratis hulp van een onafhankelijke cliéntondersteuner vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Een cliëntondersteuner staat naast inwoners en helpt hen om zorg of ondersteuning te regelen.

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit de Wmo is in principe levensbreed. Dat betekent dat cliëntondersteuners niet alleen helpen bij het regelen van hulp vanuit de Wmo. Zij kijken naar de persoon als geheel. En kunnen ook helpen bij het regelen van hulp op andere gebieden zoals zorg, onderwijs en werk en inkomen. 

Onderzoek

In hoeverre lukt het om cliëntondersteuning te bieden met die levensbrede blik? En hoe ervaren inwoners dit? Dat is waar het onderzoek van TSD zich op richt.

Het onderzoek vindt plaats in vier gemeenten: Alkmaar, Bergen op Zoom, Hillegom en Zwolle. Hier gaan we in gesprek met inwoners, professionals, bestuurders en beleidsmakers.

Het belangrijkste doel is dat inwoners de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Zo kunnen ze controle over hun leven houden en actief deelnemen aan de samenleving.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met TSD via info@toezichtsociaaldomein.nl.