Overallrapportage: De lokale aanpak en preventie van recidive onder jongeren 2017

De ernstige gevolgen van recidive voor de maatschappij en de jongere zelf en
de benodigde integrale aanpak vormden voor Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) aanleiding om onderzoek te doen naar de wijze waarop organisaties en voorzieningen samenwerken om recidive onder jongeren aan te pakken en te voorkomen. ITJ heeft dit gedaan in vier gemeenten: Den Haag, Hellevoetsluis, IJsselstein en Lelystad.

De centrale vraag van deze onderzoeken was:
Hoe werken organisaties en voorzieningen samen aan het voorkomen van recidive (preventie) en aan de aanpak van recidive (curatie) bij jongeren, en wat zijn de resultaten van deze samenwerking?

Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) heeft voor elk van de 4 onderzochte gemeenten een rapportage opgesteld waarin de belangrijkste bevindingen, conclusies en aanbevelingen zijn opgenomen.
De bevindingen van de vier onderzoeken laten een aantal overeenkomsten zien die tekenend zijn voor de wijze waarop er samengewerkt wordt rond de aanpak en preventie van recidive onder jongeren. In deze overall rapportage besteedt ITJ aandacht aan deze overeenkomsten. ITJ wil met deze bevindingen, verklaringen en aanbevelingen een bijdrage leveren aan de verbetering van de aanpak en preventie van recidive bij andere gemeenten.